cookies

Sok, nektar, napój – czym się różnią i jakie mają właściwości


< Powrót 2019-07-11

Na półkach sklepowych często możemy dostrzec przeróżne nazewnictwo soków, nektarów czy napojów owocowych. Jak się w tym wszystkim nie pogubić? Przede wszystkim jak rozróżnić sok od nektaru czy napoju. Oto krótki przegląd definicji.

SOKI, najwyższa jakość, najprzyjemniejszy smak.

Soków jest wiele, a w świadomości Polaków, każdy napój owocowy jest sokiem. Tymczasem ma on swoją dokładną charakterystykę. Sok to w pełni naturalny produkt z dojrzałych, świeżych, schłodzonych lub zamrożonych owoców i warzyw.  Produkowane soki odtwarzany z zagęszczonych soków lub przecierów owocowych warzywnych lub ich mieszanki lub rozlewamy jako soki bezpośrednie tzw. soki NFC. Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne mogą być przecierowe, klarowne, naturalnie mętne, mogą być wzbogacone witaminami, minerałami. Dodatkowo do soków warzywnych można dodawać także przyprawy np. do soku pomidorowego. Soki w celu zapewnienia długotrwałej jakości są poddawane procesowi pasteryzacji i rozlewane aseptycznie w opakowania jednostkowe.

Soki zagęszczone powstają przez odparowanie wody, aromatu  z soku owocowego lub warzywnego. W wyniku procesu zagęszczania objętość soku zagęszczonego zmniejsza się prawie 6-krotnie co znacznie ułatwia przechowywanie oraz transport. Soki z zagęszczonych soków, przecierów odtwarza się przez dodanie takiej samej ilości wody, aromatu ewentualnie oddzielonego miąższu jaka została odparowana w procesie zagęszczania. Odtworzenie pozwala na uzyskanie w pełni naturalnego produktu w zasadzie identycznego jak przed procesem zagęszczenia o wysokiej wartości odżywczej oraz na picie przez cały rok soków z owoców sezonowych oraz tropikalnych. Soki zagęszczone często oferowane są w opakowaniach kartonowych 1L, w przypadku firmy Sokpol pod marką Grand i 7Niebo oraz w opakowaniach typu 1,5L PET pod marką Grand .

Mocno rozwijającym się segmentem w kategorii soków są soki bezpośrednie. Wyprodukowane są poprzez tłoczenie lub wyciskanie surowych owoców lub warzyw. Rozwój w tej kategorii to konsekwencja rosnącej mody na zdrowy tryb życia i odżywiania się. Soki bezpośrednie, naturalnie mętne zachowują wszystkie walory smakowe i cenne wartości odżywcze oraz są doskonałym źródłem antyoksydantów, polifenoli, witamin oraz błonnika. Ich spożywanie  ma korzystny wpływ na zdrowie, odporność, są źródłem energi i witalności na co dzień. Podążając tym nurtem oferujemy produkty świeżo tłoczone w opakowaniach  3L typu bag-in-box oraz opakowaniach kartonowych 250 ml pod marką Grand, jak również produkty w butelce szklanej 200 ml z dodatkiem nasion chia. Ważnym kierunkiem rozwoju w tej kategorii staje się produkcja ekologicznego soku NFC, który na rynku staje się coraz bardziej popularny. W ten trend również wpisują się produkty BIO oferowane przez firmę Sokpol.

Na bazie zagęszczonych soków tworzymy kolejne kategorie produktów takich jak: nektary i napoje owocowo – warzywne.

NEKTARY, zawierają od 25% do 100% soku lub przecieru owocowego, warzywnego lub ich mieszanki. Oprócz soku zawierają dodatek wody, cukru lub substancji słodzących , aromatów pochodzących z owoców lub warzyw ewentualnie kwasu cytrynowy do zapewnienia odpowiednich walorów smakowych . Mogą być wzbogacane witaminami i minerałami. Nektary tak jak soki nigdy nie zawierają sztucznych barwników czy aromatów oraz substancji konserwujących .Nektary produkowane są najczęściej z owoców, z których trudno pozyskać jest sok (np. z bananów) lub, które charakteryzują się zbyt cierpkim lub kwaśnym smakiem (np. czarna porzeczka, aronia, wiśnia). W tych produktach barwa, smak i konsystencja zależą od użytych do produkcji owoców lub warzyw. Nektary są zatem wartościowym i w pełni naturalnym produktem. W portfolio firmy Sokpol nektary można znaleźć w opakowaniach kartonowych 1L oraz 2L pod marką 7Niebo i Grand, jak również w butelkach PET 300 ml i 1,5L pod marką 7Niebo.

NAPOJE, reprezentuje szeroką gamę produktów, które zawierają min. 20% soku lub przecieru owocowego. Oprócz soku zawierają zazwyczaj większy niż nektary dodatek wody, cukru lub kwasu cytrynowego w celu zapewnienia odpowiedniego smaku oraz inne  dopuszczone prawem dodatki jak aromaty, barwniki, stabilizatory, substancje konserwujące. Jednakże dzięki procesom: pasteryzacji i aseptycznego rozlewu produkowane przez nas napoje zachowują długotrwałą jakość bez konieczności stasowania substancji konserwujących. Tak jak poprzednie kategorie produktów można napoje również wzbogacać witaminami i minerałami. Firma Sokpol oferuje napoje w kartonach 1L i  2L pod marką Złoty Potok oraz Grand. Dla naszych Klientów produkujemy napoje również w opakowaniach typu PET o pojemności 400 ml; 500 ml i 1,5L..

 

Obecny kierunek „convenience” w branży napojowej stawia nie tylko na zdrowe produkty o wysokiej jakości, ale przede wszystkim wygodne, które ułatwiają życie i oszczędzają czas. Odpowiedzią na te potrzeby są produkty typu „SMOOTHIE” czy MUSY, charakteryzujące się gładką i aksamitną konsystencją o wysokiej zawartości składnika owocowego, a czasami dodatków funkcjonalnych. Takie produkty o dużej zawartości przecierów owocowych są produktami wartościowymi, dobrze zbilansowanymi, zawierającymi błonnik i cenne składniki odżywcze przez co mogą być świetną propozycją przekąski lub drugiego śniadania. W ofercie firmy Sokpol tego typu produkty są oferowane najczęściej w butelkach szklanych 200 ml pod marką Grand  bądź w saszetkach jako musy 90 - 120 g.

 

Szeroka gama asortymentów świadczy o dużej elastyczności i wydajności produkcji, natomiast różnorodność produktów (soki, nektary, napoje, syropy), ich smaków i kompozycji udowadnia, że firma Sokpol jest w stanie sprostać oczekiwaniom swoich klientów proponując bezpieczne produkty o wysokiej jakości.